Start Gids
Image default
Auto's en Motoren

5 belangrijke tips voor een autoverzekering afsluiten

Het eerste wat je moet doen wanneer je een nieuwe auto hebt aangekocht is natuurlijk op zoek gaan naar een passende verzekering voor dat voertuig. Hierbij moet er rekening worden gehouden met verschillende belangrijke tips. Voor heel wat mensen is het voor het eerst dat ze een autoverzekering moeten afsluiten waardoor ze zich daar toch best een beetje onwennig bij voelen. Geldt dat ook voor jou? Dan kunnen de vijf tips die we op deze pagina hebben opgeschreven je gelukkig helpen om met zekerheid de beste autoverzekering af te sluiten!

            1.) Hou rekening met het type auto die je wil laten verzekeren

Het eerste punt waar je rekening mee moet houden heeft te maken met het soort auto die je graag wil laten verzekeren. Op dit vlak moet je stil blijven staan bij verschillende punten:

 

  1. Wat is de aankoopwaarde van de auto?
  2. Wat zijn de specificaties van het voertuig?

 

De aankoopwaarde is in eerste instantie relevant omdat deze voor een groot deel zal bepalen in welke mate het nu wel of niet interessant is om een auto bijvoorbeeld all risk te laten verzekeren. Voor een auto die je tweedehands en tegen een lage kostprijs hebt aangekocht is dat uiteraard veel minder interessant dan voor een auto die gloednieuw is en behoorlijk wat geld heeft gekost. Dit is voor de hand liggend, maar waarom spelen de specificaties van een auto ook een belangrijke rol bij het uitkiezen van een autoverzekering? Zeer eenvoudig.

 

Het type auto en dan meer bepaald de specificaties waarover ze beschikt heeft altijd een invloed op de kostprijs van je autoverzekering. Met andere woorden, een auto met een groot vermogen is altijd duurder om te laten verzekeren dan een auto met een beperkt vermogen. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast is het immers ook zo dat bijvoorbeeld een cabrio verzekeren duurder kan uitvallen dan het laten verzekeren van een gewone coupé. Dit maakt meteen duidelijk dat je altijd rekening zal willen houden met het type voertuig waarvoor je een autoverzekering wenst af te sluiten.

            2.) Denk goed na over het soort autoverzekering die je gaat afsluiten

De tweede tip is van cruciaal belang wanneer je een verzekering voor je auto wenst af te sluiten. De ene autoverzekering is namelijk absoluut de andere niet, integendeel. Wanneer je een verzekering gaat afsluiten zal je in eerste instantie even voor jezelf moeten uitmaken voor welk type verzekering je gaat kiezen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

 

  • De gewone WA-verzekering;
  • De beperkt casco verzekering;
  • De volledige casco of all risk autoverzekering;

 

Voor elk van deze autoverzekeringen geldt dat er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. De WA-verzekering biedt je bijvoorbeeld slechts een (zeer) beperkt aantal dekkingen aan, maar is wel de voordeligste. Voor de all risk autoverzekering geldt dan weer dat ze je over de hele lijn voorziet van de meest optimale dekkingen, maar je daarvoor wel een stevige kostprijs moet neerleggen. Goed voor jezelf uitmaken welk type autoverzekering nu precies de meest optimale keuze is, is van cruciaal belang voordat je echt tot het afsluiten over gaat. Enkel en alleen op deze manier kan immers worden voorkomen dat je een verzekering voor je auto afsluit waar je stiekem eigenlijk helemaal niet zo tevreden over bent.

            3.) Ga niet zomaar in zee met de eerste, de beste verzekeraar

Heb je een nieuwe auto en moet je je auto verzekeren? De autoverzekering is sinds jaar en dag de meest concurrentiële verzekering die er op de verzekeringsmarkt wordt aangeboden. Dat is voor jou als verzekeringnemer interessant, want het zorgt ervoor dat verzekeraars maar wat graag extra moeite doen om je binnen te halen als klant. Dit resulteert niet alleen vaak in interessante aanbiedingen, maar ook in bijvoorbeeld een eventuele gedeeltelijke terugbetaling van de premie bij een schadevrij jaar. Om er zeker van te zijn dat je kan rekenen op de laagste kosten gecombineerd met de meest interessante voorwaarden is het altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van deze vergelijking zal dan immers meteen duidelijk worden welke autoverzekering bij welke verzekeraar jou de interessantste voordelen oplevert.

            4.) Wat met het eigen risico van de autoverzekering?

Voor het merendeel van de mensen is het zeer belangrijk om de kostprijs van hun autoverzekering zo laag mogelijk te houden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je bijvoorbeeld wil kunnen rekenen op zo optimaal mogelijke dekkingen. Neem nu bijvoorbeeld het afsluiten van de beperkt casco of de all risk autoverzekering. Het spreekt voor zich dat bij allebei deze verzekeringen de kosten een stuk hoger liggen dan bij de WA-verzekering het geval is. Dit kan je als verzekeringnemer echter deels laten compenseren, bijvoorbeeld door te kiezen voor een hoger eigen risico. Let wel, niet elke verzekeraar staat dit toe. Is dit voor jou wel mogelijk? Dan kan je op deze manier de periodieke verzekeringspremie lager doen uitvallen. Let wel, een hoger eigen risico betekent uiteraard dat je bij een schadegeval eerst zelf veel hogere kosten zal moeten betalen. Ook daar moet je wel even bij stil blijven staan.

            5.) Herbekijk je autoverzekering regelmatig

De vijfde en laatste tip van deze pagina is er eentje die niet zozeer relevant is bij het afsluiten van je autoverzekering, maar toch wilden we je ze niet onthouden. Het is namelijk zo dat het altijd de moeite waard kan zijn om je autoverzekering te herbekijken. Heel veel mensen kiezen er bijvoorbeeld aan de start voor een all risk autoverzekering af te sluiten voor hun voertuig. Voor nieuwe, dure auto’s kan dat inderdaad de beste keuze zijn, maar het spreekt voor zich dat de waarde van de auto na verloop van tijd afneemt. Dat zorgt ervoor dat de all risk autoverzekering vanaf een zeker ogenblik een stuk minder interessant zal zijn. De kosten wegen dan mogelijks niet langer op tegen de potentiële uitbetaling waar je aanspraak op kan maken. Wil je dus op eender welk ogenblik kunnen rekenen op de best mogelijke autoverzekering voor jouw situatie? Dan is ervoor kiezen om regelmatig je verzekering te (laten) herzien in de praktijk altijd de moeite meer dan waard!