Start Gids
Image default
Auto's en Motoren

Het belang defensief autorijden

Autorijden is meer dan alleen van A naar B komen. Het is een verantwoordelijkheid waarbij je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van anderen moet waarborgen. Een van de essentieel aspecten van verantwoordelijk rijgedrag is defensief autorijden. In deze blog zullen we de betekenis van defensief rijden kort bespreken en leggen wij uit hoe je defensief rijden kan toepassen om veilig de weg op te kunnen gaan.

Wat is defensief rijden?

Defensief autorijden is een rijstijl die je in staat stelt om proactief te reageren op verkeerssituaties en potentiële gevaren op de weg. Door defensief te rijden ben je anticiperend en waakzaam. Dit stelt je in staat risico’s in het verkeer te minimaliseren.

Zo pas je defensief rijden toe

Er zijn een aantal manieren hoe je defensief rijden toe kan passen. Deze zullen we hier kort toelichten.

Bewust worden van de omgeving

Door bewust te worden van het verkeer om je heen kan je sneller anticiperen op gevaarlijke situaties. Houd daarom altijd je ogen op de weg en scan regelmatig je omgeving.

 

Afstand houden

Houd voldoende afstand tot het voertuig voor je. Hierdoor heb je meer tijd om te reageren in geval van nood of bij een onverwachte situatie.

 

Snelheid aanpassen

Let ook goed op dat je overal je snelheid aanpast het gewenste limiet en het verkeer om je heen. Ook als er wegomstandigheden zijn is het van cruciaal belang je snelheid hierop aan te passen. Op deze manier zorg jij ervoor dat je het voertuig onder controle hebt.

 

Afleiding vermijden

Een ander belangrijk aspect van defensief rijden is het vermijden van afleidingen. Zet je mobiele telefoon op stil, vermijd eten of andere activiteiten die je aandacht van de weg afleiden. Volledige concentratie op het rijden, stelt je in staat om sneller te reageren op onverwachte situaties.

 

Defensief rijden is van belang voor de veiligheid op de weg. Tijdens het oefenen van je theorie bij Theorie Ster en het de praktijklessen is het handig om het defensief rijden toe te passen, om dit na het behalen van je rijbewijs ook te blijven doen.

https://fhm.nl/slagen-theorie-examen-rijbewijs/