Start Gids
Image default
Woning en Tuin

Welke verf gebruik ik?

Als je een ervaren klusser bent, weet je vast wel dat er heel veel verschillende soorten verf zijn die allemaal gebruikt worden in verschillende soorten situaties. Als je je hierin nog niet hebt verdiept is het makkelijk om de verkeerde verf uit te kiezen en hetgene waaraan je werkt te beschadigen. Daarom zijn hier de belangrijkste soorten verf op een rijtje gezet om fouten te voorkomen. 

 

Verf is over het algemeen in te delen in twee soorten verf: lakverf en muurverf. Lakverf wordt vooral gebruikt voor hout en houtachtige materialen. Onder lakverf vallen verschillende soorten verven waaronder: acrylverven, epoxyverven en lijnolieverven.

 

Acrylverven zijn verven op waterbasis die snel drogen, de kleur goed behouden en niet snel slijten. Omdat acrylverven op waterbasis zijn, zijn niet geschikt om buiten te gebruiken

 

Epoxyverven zijn verven op thinnerbasis, een organisch oplosmiddel, dat vooral wordt gebruikt door grotere bedrijven. Het droogt erg snel en is erg hard, maar het barst ook erg snel. 

 

Lijnolieverven zijn verven op terpentijnbasis. Ze drogen bijzonder langzaam, wat aan de ene kant handig is omdat je langer kan werken aan het verven, maar aan de andere kant niet handig is als je sneller klaar bent en lang moet wachten op het drogen. Verder slijt het ook niet snel. 

 

Muurverven zijn verven die gebruikt worden op stenen en andere hardere materialen. 

 

Latexverf is de meest voorkomende muurverf. Je kan er makkelijk overheen schilderen, maar het nadeel aan latexverf is dat het makkelijk af kan geven.

 

Ten slotte zijn er nog enkele verven die alleen in specifieke situaties gebruikt worden, zoals wanneer je leerverf voor een bankstel nodig hebt, je een leren jas wilt verven of je wilt schilderen. In deze situaties ben je op zoek naar specifieke soorten verf die niet overal verkrijgbaar zijn. Dan is het aan te raden om te zoeken naar een speciaalzaak in de buurt om te voorkomen dat je de verkeerde verven gebruikt.

 

https://www.leerverfshop.nl/