Start Gids
Image default
Woning en Tuin

Gereedschap uit de oertijd!

Ben jij nog opzoek naar de juiste heggenschaar of heb je meer behoefte aan grasmaaiers? De voorlopers van de mens waren ook al opzoek naar het juiste gereedschap. Dit is de ontdekking die archeologen recentelijk maakten in het Afrikaanse Kenia.

Archeologen zijn natuurlijk altijd opzoek naar een spectaculaire vondst en recentelijk hadden ze de jackpot. Ze vonden namelijk een stuk gereedschap van meer dan drie miljoen jaar oud dat gebruikt is door de voorloper van de mens: de Hominini. Voorheen gingen wetenschappers er altijd van uit dat het eerste gereedschap gemaakt werd door onze directe voorouders uit de overkoepelende groep genaamd Homo. Nu blijkt het dat gereedschap dus al werd gebruikt door veel verdere voorlopers van ons de moderne mens, ook wel Homo Sapiens genoemd .

Sommige wetenschappers hadden al langer twijfels want een aantal jaren terug werden er in Ethiopië al opmerkelijke vondsten gedaan. Er waren namelijk resten gevonden van 3,5 miljoen oude dieren waarin je duidelijk sneden kon zien op de botten. Sommige wetenschappers dachten toen al dat dit alleen gebeurt kon zien door middel van het afsnijden van het vlees met gereedschap. Omdat er geen gereedschap in de buurt werd gevonden kon deze aanname nooit echt bewezen worden. Nu is het bewijs er echter wel en hier kunnen we dan weer verdere conclusies aan verbinden.

Zo bewijst de vondst in Kenia dat de evolutie op het gebied van onze hersenen sneller is gegaan dan altijd werd gedacht. Om gereedschap te maken is een bepaalde motoriek namelijk benodigd en moet het brein in redelijke mate ontwikkeld zijn. Hetzelfde brein wat wij nu gebruiken om ingewikkelde gereedschappen te ontwerpen en te maken! Misschien wel een leuk verhaal om in gedachten te houden als je binnenkort de winkel in loopt om tuingereedschap te kopen.

http://www.fuxtec.nl/