Start Gids
Image default
Zakelijk

Printers voor codeersystemen

Coding is het plaatsen van een code op producten om het product en alle informatie erover op elk moment herkenbaar te maken. De code is een unieke productcode die verwijst naar één specifiek product. Het houdt informatie in, bijvoorbeeld voor kledingstukken het merk, de afdeling, het model, de kleur, de maat enzovoort of voor etenswaren de datum van productie, de vervaldatum, de ingrediënten, de grootte van het pak enzovoort. Met deze code is een product dus meteen traceerbaar en herkenbaar. Voor zo goed als alle industriën zijn er al wettelijke verplichtingen voor het coderen van de producten.

De codes worden op de producten geprint of op etiketten of labels die aan de producten bevestigd worden. Dit wordt gedaan door middel van codeersystemen, meestal zijn dit printer. Het is natuurlijk van belang dat het printwerk van uitstekende kwaliteit is zodat de code perfect leesbaar is en blijft. Om dit te bekomen zijn er verschillende printsystemen, de twee bekendste zullen we hier even toelichten:

De meest gebruikte printer voor coding is de continuous inkjet printer. Dit is een kleinkarakter inkjet en is een klassieker in codeertechnologie. De machine laat het toe om contactloos te printen en is geschikt voor allerlei materialen, zoals plastic, metaal, glas, rubber, folie of rechtstreeks op de producten. De gegevens bestaande uit kleine karakters en van maximaal vijf regels worden op hoge printsnelheid aangebracht. 

Een hot foil printer garandeert een veeg- en krasvaste code, een permanente druk die ervoor zorgt dat de codes intact blijven in zowat alle omstandigheden. Een hot foil printer kan in elke leesrichting barcodes, logo’s of tekst printen en dat op bijna alle materialen, denk aan papier, leer, folie, textiel, karton… Dit met een zeer hoge snelheid. Ook is er geen droogtijd nodig, wat voorkomt dat er kostbare tijd wordt verloren want de producten kunnen meteen verder verwerkt worden.

http://www.kba-metronic.com/nl/