Start Gids
Image default
Gezondheid

Maak gebruik van lichttherapie

We zien allemaal dat het heel veel kouder is buiten. Sneeuw valt met bakken uit de hemel en de gehele infrastructuur van Nederland ligt op z’n kop. En hier komt nog bij dat je je ook nog is helemaal bleeh voelt. Best bijzonder dat de winter ook zulke rare gevoelens bij je naar boven kan brengen. Heel veel mensen ervaren een onprettig, depressief en minder fit gevoel tijdens de winter dagen. In dit artikel ga ik jullie vertellen wat de oorzaken zijn van een winterdepressie en hoe je er voor zorgt dat het jou niet of minder treft

Als eerst heeft het te maken met een tekort aan vitamine D. Dit is een vitamine die door je lichaam aan wordt gemaakt als het in contact komt met de zon. Je begrijpt en merkt zelf al wel dat je minder zonlicht ziet in deze maanden en deze vitamine neemt dus af. Vitamine D is in actieve vorm een hormoon in je lichaam. Het zorgt voor goede spierbehoud, sterke botten en een goed humeur. Je kan het omzeilen door extra vitamines te slikken in de wintermaanden. 

Hiernaast is de overtollige aanmaak van melatonine een groot probleem. Je lichaam maakt melatonine aan om in slaap te vallen. Het is namelijk het hormoon dat je interne klok regelt. Bij een gebrek aan licht wordt er dus te veel van dit hormoon geproduceerd en ontstaat het moe zijn. Om deze reden is het ook heel slecht om in bed ’s avonds nog met je telefoon bezig te zijn. Het licht zorgt er namelijk voor dat de melatonine productie niet plaats vindt en hierdoor slaap je slecht. Je kan dit voorkomen door gebruik te maken van lichttherapie. Dit vindt plaats doormiddel van een lichttherapie lamp. Deze lamp zorgt dus voor een gestaagde en gecontroleerde melatonine productie en dit resulteert in een wakker gevoel.

https://shopvoorgezondheid.nl/