Start Gids
Image default
Gezondheid

Hulpmiddelen bij diagnose autisme

Autisme als diagnose hangt af van de aanwezigheid van bepaalde gedragskenmerken. Dit zijn gedragskenmerken zoals het moeilijk sociaal contact leggen, het vasthouden aan routine en het anders reageren bij bepaalde prikkels. Autisme is echter wel anders bij iedereen. Toch kan autisme het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Tot dusver weten we nog niet alles over de diagnose autisme, maar zijn er wel veel middelen beschikbaar die hulp kunnen bieden aan mensen met autisme.

Een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen bij autisme

Er zijn meerdere autisme hulpmiddelen beschikbaar. Maar welke hulpmiddelen nou daadwerkelijk effectief zijn of welke begeleiding mensen nodig hebben hangt af van de persoon. Hier een aantal voorbeelden van zo’n hulpmiddelen:

Verschillende applicaties

Ook zijn er een aantal applicaties die van pas kunnen komen of hulp kunnen bieden. “AutThere” is een applicatie waarmee jongeren met autisme met elkaar in contact kunnen komen. “Autiplan” is een applicatie voor het creëren van overzicht en structuur. “MijnEigenPlan” zou kunnen helpen bij motivatie, zelfredzaamheid en het omgaan met emoties.

De Autipas

Mensen met autisme kunnen bewijzen dat ze autisme hebben door middel van de Autipas. Bepaalde situaties kunnen zo worden verbeterd of worden voorkomen. Denk hierbij aan begrip van anderen en het verklaren van bepaalde gedragingen van mensen met autisme.

Een verzwaringsdeken

Ten slotte kan een verzwaringsdeken ook een goede uitkomst zijn voor bepaalde problemen. Het bevordert de nachtrust, maar kan ook van pas komen bij momenten van overprikkeling. De verzwaringsdeken zorgt namelijk voor een rustgevend effect.

https://www.sensolife.nl/c-5197733/hulpmiddelen-voor-mensen-met-autisme/