Start Gids
Image default
Gezondheid

Zorg ervoor dat je met beide benen op de grond komt te staan

Merk jij dat je te veel in gedachten verzonken raakt? Piekeren en vaak over stressvolle gebeurtenissen nadenken heeft op de lange termijn negatieve gevolgen voor je mentale gezondheid. Wist je dat je gedurende je leven de meeste gesprekken met jezelf in je hoofd voert? Emoties en gedachten kunnen als een rollercoaster aanvoelen en zorgen ervoor dat we ons gehaast voelen. Daarbij legt de maatschappij steeds meer druk op ons en wordt er verwacht dat we steeds efficiënter worden en daardoor meer werk aankunnen. Door de komst van smartphones hebben we bijna geen seconde rust meer. In deze blog lees je hoe jij meer uit je hoofd kunt komen en bewuster kunt leven om stress en een mogelijke burn-out te voorkomen.

Wat houdt in je hoofd zitten precies in?  

Hoor jij weleens dat je te veel in je hoofd zit? Dan betekent het dat je te veel nadenkt en piekert over dingen waardoor je steeds meer in jezelf gekeerd raakt. Vooral op momenten wanneer je rust ervaart, ligt het gevaar op piekeren op de loer. Als je in bed ligt en bepaalde gedachten krijgt, kan dit zelfs je nachtrust verstoren. Wanneer je steeds vermoeider bent en je bepaalde zaken niet meer los kunt laten kan dit samen met andere symptomen van stress tot een burn-out leiden. Soms kan te veel nadenken zelfs leiden tot een onterecht negatief zelfbeeld. Dit doet je zelfvertrouwen en het algemene beeld wat jij van jezelf hebt geen goed. Het is daarom belangrijk om je bewust te worden van hoe je gedachten je dagelijkse leven beïnvloeden. Op die manier creëer je geen problemen als die er helemaal niet zijn. Wanneer je een stokje steekt voor de doemscenario’s die je zelf verzint, zal dat als een opluchting voor je voelen. Uit je hoofd komen en je bewust zijn van je gedachten helpt tevens mee om een burn-out te behandelen.

Op welke manier kun jij bewuster gaan leven?

Er zijn verschillende dingen die je kunt uitproberen om meer uit je hoofd te komen. Probeer oefeningen uit waarmee jij je zintuigen prikkelt. Eet je favoriete gerecht en schrijf op welke smaken je proeft en hoe dit je laat voelen. Door bezig te zijn met een sport of een leuke hobby kom je ook los van je hoofd en ben je meer met je lichaam bezig. Creatieve bezigheden zorgen ervoor dat je opgaat in de activiteit en je leert meteen iets nieuws waardoor je je gedachten kunt doorbreken. Plezier maken en herinneringen opdoen helpt je om down to earth te komen.

 

https://www.liberi.nl