Start Gids
Image default
Dienstverlening

Wat is Bipolaire Stoornis Precies? Wat Weten We?

Niemand weet precies wat de oorzaak van bipolaire stoornis is. Er schijnt echter een combinatie van biologische, genetische en omgevingsfactoren een rol te spelen. Dingen zoals het milieu, neurobiologie en psychologische/sociale processen werken hier ook aan mee. Natuurlijk kunnen dingen zoals geneesmiddel– of alcoholmisbruik, stress en trauma episodes opwekken. Het is belangrijk om meer te begrijpen over zulke episodes.

Tekenen en Symptomen in de Manische Fase

Een paar tekenen en symptomen van iemand die in de manische fase van een bipolaire stoornis is, zijn:

Euforische gevoelens
Extreem optimisme
Opgeblazen zelfbeeld
Snel praten
Razende gedachtes
Irritatie
Verhoogd lichamelijke activiteit
Slechte beoordelingsvermogen
Roekeloosheid
Kansen nemen die ze normaal niet nemen
Heel weinig behoefte aan slaap
Een neiging om snel afgeleid te worden
Agressief gedrag
Verhoogde libido

Tekenen en Symptomen in de Depressieve Fase

Een paar tekenen en symptomen van iemand die in de depressieve fase van een bipolaire stoornis is, zijn:

Verdrietige gevoelens
Angstig voelen
Schuldig voelen
Hopeloos voelen
Slaapverstoringen
Een gebrek aan eetlust
Vermoeidheid
Verlies van interesse in de normale activiteiten
Concentratieporblemen
Irritatie
Chronische pijn zonder reden of oorzaak
Terugkerende gedachtes over zelfmoord

Bipolaire Stoornis en Creativiteit

Sommige studies die gedaan zijn hebben aangetoond dat mensen bipolair heel creatief zijn. Eén van deze studies is gedaan door Redfield Jamison, de auteur van “An Unquiet Mind”, in dit boek bekijkt ze de relatie tussen bipolair en creativiteit van dichtbij. Haar vondsten zijn gepubliceerd in “”Touched With Fire – Manic Depressive Illness And The Artistic Temperament”. Dit is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je behandeling zoekt.

Bipolaire Stoornis Behandelen

De behandeling van bipolaire stoornis concentreert zich op het voorkomen van verdere acute episodes. De twee hoofdbehandelingen zijn:

Geneesmiddel – Er zijn talrijke geneesmiddelen, ook wel bekend als “stemmingsstabilisatoren” die gebruikt worden als behandeling. Deze zijn onder andere Lithium, Sodium Valproate en antipsychotica geneesmiddelen. Soms worden anticonvulsiva ook ingezet.
Psychotherapie – Dit is een heel algemeen, maar effectieve vorm van behandeling van patiënten met bipolaire stoornis. Zorg er voor dat je met je arts praat over de verschillende types therapie die beschikbaar zijn, voordat je er één kiest.

Natuurlijk is de naleving door de patiënt heel belangrijk. Een psycholoog moet de patiënt gemachtigd genoeg laten voelen om verantwoordelijk voor zichzelf te zijn en meer te leren over deze ziekte.

https://www.depsycholoog.nl/maastricht/