Start Gids
Image default
Zakelijk

Hoe haal je het beste stagiairs binnen?

Het is altijd belangrijk om op zoek te zijn naar (jong) talent. Maar zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt als deze is het van essentieel belang dat je er vroeg bij bent. Maar hoe zorg je er nu voor dat stagiaires voor jouw bedrijf kiezen en niet voor bijvoorbeeld je concurrent? We geven je een aantal handvatten.

Wist je dat nagenoeg een kwart van alle talenten ook een stage heeft doorlopen bij hun eerste werkgever? Met dat feit wordt het belang van het binnen hengelen van talent alleen nog maar duidelijker.

Stagiaires aantrekken

Stagiair gezocht? Het werven van jong talent begint natuurlijk bij het bedrijf zelf. Heb je bijvoorbeeld goed nagedacht over de werkzaamheden van je potentiële nieuwe medewerker. Zijn deze uitdagend genoeg? Geef je de stagiair voldoende, maar niet te veel verantwoordelijkheid en is de werksfeer fijn? Dit soort zaken moet je zeker van tevoren goed op een rijtje hebben. Er zijn namelijk maar weinig stagiaires die zullen happen op een werkplek die niet kan bieden wat ze willen leren. Als ze dan toch willen komen moet je je zeker afvragen of het wel goed zit met de motivatie van de student.

Stagiairs aanspreken

Tenzij een stagiair al zijn pijlen op een specifiek bedrijf heeft gericht, maak je natuurlijk een goede kans. Om het talent op de juiste manier aan te spreken moet je zorgen voor een goede vacaturetekst. Hierin moeten de uitdagingen en werkzaamheden naar voren komen, maar de ervaring leert ook dat een student vaak veel waarde hecht aan een fijne werksfeer. Zorg dus ook dat je dit meeneemt in je vacaturetekst. Probeer bijvoorbeeld eens een gemiddelde werkdag te beschrijven en neem daar het informele ‘praatje’ met collega’s bijvoorbeeld ook in mee.

Timing

Dit spreekt in principe voor zich, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Het is makkelijker om in een volle vijver te vissen, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Vaak zijn er twee periodes in een jaar dat studenten op zoek zijn naar een geschikte stageplek. Voor de studenten die in februari starten, begint de zoektocht vaak al in oktober en voor de genen die in september starten, worden de eerste sollicitatiepogingen vaak in maart gedaan.

Goede PR

Om te zorgen dat je zoveel mogelijk studenten en talenten bereikt, is het zaak om gebruik te maken van verschillende kanalen. Bied bijvoorbeeld je stage aan op verschillende vacaturesites, maak je kenbaar bij scholen en onderwijsinstellingen of schakel een bureau in om voor je te werven. Er zijn genoeg opties, dus bedenk je wat het best bij je past.