Typen Er bestaan een paar typen inbouwdozen. Het type dat wordt gebruikt hangt van de wand waar de inbouwdoos komt. We onderscheiden traditionele, hollewand en schoonmetselwerk inbouwdozen. De traditionele worden onder meer gebruikt in kalkstenen, massief gipsen en gasbetonnen muren. De hollewand inbouwdoos is voor, zoals de naam al aangeeft, holle wanden, ook wel valse muren genoemd, en worden daarin ophangen met haken. Schoonmetselwerk inbouwdozen zijn rechthoekig of van een speciale vorm om in een stenen muur te kunnen passen. Van meerder rechthoekige inbouwdozen kan een grote doos worden gemaakt door wandjes te verwijderen en ze in elkaar te schuiven. Naast de drie eerdergenoemde typen is er de centraaldoos, die in het plafond gaat. Deze doos is voor distributie. De elektrische bedrading in de woning gaat door pvc buizen. Dat kunnen stijve of flexibele buizen zijn. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zijn er daarin een of meer centraaldozen. Om het aantal buizen te beperken, komen diverse kabels de centraaldoos binnen, waar ze worden uitgesplitst en vandaaruit gaan ze in diverse buizen weer door. Centraaldozen gaan in het plafond en worden meestal tegelijkertijd gebruikt om lampen aan op te hangen.
Nieuwbouw Bij de bouw van een nieuwe woning is altijd zaak goed na te denken over waar de schakelaars en stopcontacten moeten komen. Maar dat niet alleen. Als u voorziet dat in de toekomst u ergens elektriciteit nodig zal hebben, is het aan te raden om daar nu al voorzieningen voor te treffen. Sleuven maken voor buizen in een bestaande cementen plafond kan een lastige klus zijn.
Waarvoor zijn inbouwdozen
Een inbouwdoos is een soort trommel gemaakt van kunststof, waarin elektrische bedrading uitkomt, die vanaf de meterkast door de wanden is getrokken. Elke schakelaar en elk stopcontact in huis is op een dergelijke doos geschroefd of erin geplaatst, afhankelijk van of we praten van in- of opbouw schakelaars en stopcontacten. De draden worden dus aangesloten op een schakelaar of stopcontact. Als het een schakelaar betreft, dan gaan er daarvandaan draden naar het apparaat dat ermee wordt aan- en uitgeschakeld. Behalve inbouwdozen bestaan er ook lasdozen, waarop geen schakelaar of stopcontact wordt geplaatst en daarom een deksel hebben. Maar die dozen blijven hier verder buiten beschouwing.
|
https://www.installatievakwinkel.nl/elektra/kabels-en-stekkers/kabelmanagement/inbouwdoos |