Start Gids
Image default
Winkelen

Alles wat u moet weten over de APK keuring in Zwolle

Bent u woonachtig in Zwolle of de omliggende regio en staat uw APK keuring weer voor de deur? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een essentiële inspectie die de veiligheid van uw auto en de impact ervan op het milieu waarborgt. In deze blogpost geven we u alle informatie die u nodig hebt, van het begrijpen van de basisprincipes tot het voorbereiden op de keuring, zodat u met een gerust hart en een veilige auto de weg op kunt.

Wat is de APK?

De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring die periodiek uitgevoerd moet worden. Het doel van deze controle is om de veiligheid op de weg te vergroten en de milieubelasting door auto’s te verminderen. Voor veel autobezitters roept de APK vragen op. Wanneer is het nodig? Waar wordt er precies op gecontroleerd? En niet onbelangrijk: waar in Zwolle kunt u terecht voor een betrouwbare APK keuring?

Wanneer is de APK nodig?

 • Oude en nieuwe auto’s: De frequentie waarmee uw auto gekeurd moet worden, hangt af van de leeftijd van de auto en het type brandstof. Over het algemeen geldt dat nieuwe auto’s hun eerste APK na vier jaar nodig hebben.
 • Keuringsdatum: U kunt de vervaldatum van uw huidige APK terugvinden in uw APK-rapport of controleren via de RDW-website.

Waar wordt op gecontroleerd?

Tijdens een APK keuring in Zwolle wordt uw auto op diverse punten nauwkeurig nagekeken. De keurmeester controleert onder andere op:

 • Verkeersveiligheid: Denk hierbij aan de werking van de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en het chassis.
 • Milieu: Hier wordt voornamelijk gekeken naar de uitstoot van uitlaatgassen.
 • Registratie: Bijvoorbeeld het kentekenbewijs, de kilometerstand en de identificatie van de auto.

Waar in Zwolle kunt u terecht voor een APK?

Zwolle heeft verschillende erkende APK-stations waar u uw auto kunt laten keuren. Kies altijd voor een RDW-erkend keuringsstation. Dit zorgt ervoor dat uw auto volgens de juiste normen wordt geïnspecteerd.

Waar moet u op letten bij een APK in Zwolle?

 1. Tijdigheid: Plan uw APK op tijd in. Zo voorkomt u dat u met een verlopen APK rijdt, wat risico’s en boetes met zich mee kan brengen.
 2. Keuringsstation: Kies voor een vertrouwd en gecertificeerd keuringsstation. Zo weet u zeker dat de keuring eerlijk en volgens de regels verloopt.
 3. Voorbereiding: Zorg ervoor dat uw auto in goede staat verkeert. Controleer zelf alvast de zichtbare onderdelen zoals banden en verlichting.

Veelgestelde vragen en antwoorden

 • Q: Kan ik mijn auto voor een APK naar elke garage in Zwolle brengen?
 • A: Zolang het een RDW-erkende garage is, ja.
 • Q: Wat gebeurt er als mijn auto niet door de APK komt?
 • A: U krijgt dan een rapport met afkeurpunten die gerepareerd moeten worden. Na reparatie moet de auto opnieuw gekeurd worden.
 • Q: Hoe lang duurt een APK keuring?
 • A: Meestal duurt een APK-keuring niet langer dan 45 minuten tot een uur.
 • Q: Wat kost een APK keuring in Zwolle?
 • A: De kosten kunnen variëren. Vraag vooraf een offerte aan bij uw keuringsstation.

De jaarlijkse APK is een belangrijk moment voor elke autobezitter. Door uzelf voor te bereiden, kiest u met kennis van zaken voor het juiste keuringsstation in Zwolle en kunt u eventuele gebreken aan uw auto tijdig adresseren. Onthoud dat een goed onderhouden auto niet alleen de kans op een positieve APK-keuring vergroot, maar ook bijdraagt aan uw veiligheid en die van anderen op de weg.