Start Gids
Image default
Mode en Kleding

Duurzame mode – waarom zou je er iets om geven?

Duurzame kleding is vandaag de dag een veelbesproken en steeds vaker besproken onderwerp in de media en op seminars over de hele wereld. Steeds meer kledingbedrijven transformeren hun bedrijfsmodellen en verbeteren hun toeleveringsketens om de totale milieu-impact te verminderen, de sociale omstandigheden in fabrieken te verbeteren, enz. We zien ook een groeiend bewustzijn onder consumenten, vooral onder jongere generaties. (Hieraan kan worden toegevoegd dat sommigen zich terecht afvragen of het woord “duurzaam” eigenlijk wel moet worden gebruikt in verband met de mode-industrie, die per definitie berust op snelle consumptie. Een betere term zou dus kunnen zijn “duurzamere mode”.)

Wanneer we kennis nemen van “duurzame mode”, realiseren we ons al snel dat er vele vormen van (meer) duurzame mode bestaan. Sommige actoren en individuen benadrukken het belang van het milieuvriendelijker maken van kleding, terwijl anderen pleiten voor tweedehands/vintage of de voordelen benadrukken van het ruilen, huren of lenen van kleding in tegenstelling tot het kopen van nieuw geproduceerde kleding. Alle strategieën ter bevordering van een meer milieu-, sociale en ethisch bewuste productie en consumptie zijn belangrijke stappen in de richting van een duurzamere industrie en eerlijke kleding.

Idealiter zouden alle aspecten moeten worden gecombineerd voor elk nieuw kledingstuk dat wordt vervaardigd. Elk kledingstuk moet dus eerst op bestelling of op maat worden gemaakt, van hoge kwaliteit en tijdloos design, op een milieuvriendelijke manier en met aandacht voor diverse ethische aspecten. Daarna moet het lang en goed worden gebruikt door goed onderhoud, reparatie en misschien herontwerp. Wanneer het product niet langer gewenst is, moet het worden ingeleverd bij een tweedehandswinkel, aan een goed doel worden geschonken of worden overgedragen aan vrienden, familieleden of misschien een ruilwinkel, om het actieve leven te verlengen. Wanneer het kledingstuk volledig versleten is, moet het worden ingeleverd bij een inzamelpunt voor recycling van het textielmateriaal, dat vervolgens kan worden hergebruikt bij de vervaardiging van nieuwe kleding of andere textielproducten. Idealiter zou men in plaats van nieuw geproduceerde kleding te kopen, moeten overwegen om kleding te huren, te lenen of te ruilen, of om tweedehands of vintage kleding te kopen.