Start Gids
Image default
Aanbiedingen

Hoe groot moet een cavia kooi zijn?

Hoe groot moet een cavia kooi zijn?

Volgens de RSPCA is de minimale grootte van een kooi voor een cavia 7.5 ft in het vierkant (27 inches x 41 inches), maar de voorkeur gaat uit naar een cavia kooi van 10.5 ft in het vierkant (27 inches x 56 inches). Vergeet echter niet dat cavia’s sociale dieren zijn en behoefte hebben aan gezelschap, dus raden wij aan altijd twee of meer in een kooi te houden. Hoe groot moet een cavia kooi zijn? Lees verder.

Met dit in gedachten, zijn dit de richtlijnen voor het kiezen van de juiste cavia kooi:

 • Kooi voor 2 cavia’s: 10.5 vierkante meter of 27 inch bij 56 inch
 • Kooi voor 3 cavia’s: 1,5 vierkante meter of 27 inch bij 71 inch
 • Kooi voor 4 cavia’s: 16 vierkante meter of 27 inch bij 84 inch

*Cavia kooien voor 2 mannetjes (of meer) moeten altijd een maatje groter zijn.

De voordelen van een grote cavia kooi

Groter is beter bij het kiezen van een huis voor uw cavia’s. Hier zijn enkele voordelen van een grote cavia kooi:

Meer ruimte om te bewegen

Cavia’s hebben veel ruimte nodig om te bewegen. Omdat ze graag grazen, hebben ze de neiging om zwaarder te worden. Dit kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, ademhalings- en hartproblemen en hommeles. Uw cavia actief houden is uw cavia gezond houden.

Zorgt voor meer stimulatie

Net zoals mensen zich elke dag vervelen met dezelfde omgeving, doen cavia’s dat ook. Door ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te verkennen, te eten, te slapen, te spelen en naar de wc te gaan, blijft uw cavia niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gezond.

Meer tijd voor zichzelf

Cavia’s zijn sociale dieren en houden van gezelschap, maar ze hebben ook hun eigen ruimte nodig. In een groot hok kunnen ze tijd samen doorbrengen, of als ze daar behoefte aan hebben, kunnen ze er even tussenuit.

Maakt schoonmaken gemakkelijk

Dit klinkt misschien gek, maar een grotere cavia kooi is veel gemakkelijker schoon te maken. En omdat een schone kooi essentieel is voor de gezondheid van uw cavia’s, hoe makkelijker hij schoon te maken is, hoe meer u geneigd zult zijn dit te doen.

Houdt cavia’s gelukkig

Een gelukkige cavia is een gezonde cavia, en dat is wat u wilt. Tenslotte zijn ze leuker en grilliger in de omgang als ze overal piepen, gieren en knallen. En omdat u minder tijd kwijt bent aan schoonmaken, kunt u meer tijd besteden aan het genieten van uw charmante vrienden.

Cavia kooi benodigdheden

Vergeet niet dat uw cavia’s meer nodig hebben dan alleen een kooi. Kijk eens naar de essentiële zaken die u ook voor uw cavia’s moet aanschaffen.

Must-haves voor de kooi

Dit zijn de meest essentiële items die u nodig heeft voor de kooi van uw cavia’s

 • Voerbak (bij voorkeur keramisch en zwaar, zodat hij niet omvalt)
 • Waterfles/dispenser
 • Beddengoed
 • Schuilplaatsen
 • Schoonmaakmateriaal
 • Anti-verveling

Cavia’s houden van spelen, dus het is een goed idee om veilig, niet-giftig speelgoed rond het hok te plaatsen. En vergeet niet om er meer dan één van te hebben om te voorkomen dat cavia’s om dingen vechten. Populaire items zijn onder andere:

 • Verstoppertjes
 • Tunnels
 • Ligplaatsen
 • Kauwspeeltjes

Iets anders waar cavia’s vooral van houden is tijd met hun mensen. Zorg ervoor dat ze veel tijd buiten hun hok met u doorbrengen. U kunt ze knuffelen, aaien, spelen en verzorgen.

Volgens ons zijn cavia’s een van de beste gezelschapsdieren die er zijn. En als ze goed verzorgd worden, zorgen ze voor eindeloze uren lachen en giechelen. In ruil daarvoor hebben ze alleen een ruim huis nodig.